Według badań naukowych tylko 20 proc. genów pochodzących od rodziców ma wpływ na zdrowie dziecka. Pozostałe 80 proc. stanowią natomiast czynniki zewnętrzne. Mogą to być np. styl życia i stan zdrowia rodziców, toksyny ze środowiska, sposób odżywiania matki.
W ciągu pierwszych dwóch lat życia dziecka jest ono szczególnie podatne na czynniki z otoczenia, ponieważ wtedy kształtują się w organizmie mechanizmy związane z jego zdrowiem, rozwojem psychicznym, odpornością.
Prawidłowa i zróżnicowana dieta już od momentu planowania ciąży poprzez okres karmienia piersią może mieć znaczący wpływ na odporność dziecka na choroby cywilizacyjne, jakość życia, rozwój inteligencji.
Prawidłowa dieta przyszłej mamy powinna składać się ze zdrowiej zbilansowanej diety, w szczególności powinna być bogata w witaminę D, witaminy z grupy B, żelazo, cholinę, selen, jod, kwas foliowy.
Warto jest regularnie i profilaktycznie badać swoją krew aby wyłapać ewentualne niedobory ważnych składników odżywczych i odpowiednio je uzupełnić.
Dodaj komentarz